[O1] Słabo hamujący tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrzej1953
    Classic
    • 2010
    • 37

[O1] Słabo hamujący tył

AAA
  • dontak
    Rider
    • 2008
    • 586
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

[O1] Słabo hamujący tył

Witam
    Wczoraj będąc na przeglądzie technicznym Pan stwierdził że prawe tylne koło słabo hamuje. Z wydruku widać że różnica między prawym a lewym kołem wynosi 58%. W zeszłym roku słabo hamowało lewe koło - po wizycie w ASO okazało się że w bębnie były jakieś zabrudzenia. W związku z tym że gwarancja się skończyła nie chcę jechać do ASO bo wiadomo zedrą ze mnie. Chciałbym zrobić to sam tylko kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, tzn. czy muszę mieć jakieś specjalne narzędzia żeby otworzyć bęben? Czym i w jaki sposób to wyczyścić? Co najważniejsze czy jest to bardzo skomplikowane?
    I kolejne pytanie dlaczego tak się dzieje? Skąd biorą się tam zanieczyszczenia które w taki sposób wpływają na złe działanie hamulca?
    Auto 1.6 benzyna z 2009r. Przebieg 34kkm.
    Dzięki za pomoc.
    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Trzeba zdjąć koło i bemben sprawdzić czy nie ma wycieku z cylinderka i czy regulatory są sprawne wydmuchać syf odtłuścić bemben i szczęki sprawdzić stan linki złożyć wszystko do "kupy" :wink: i po sprawie. Żadnych dotatkowych urządzen klucz do kół, kzryżak i 10 Mogli Ci to zrobiś na przeglądzie za parę zeta. a tak jest to normalka szczęki się zużywają zostaje syf, bębny rdzewieją zostaje syf
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• krzysiek80
        Ambiente
        • 2010
        • 182

ja kolego przerabiałem to samo cylinderek sie pocił i proch ze szczęki sie sypał w wyniku scierania i zrobiło sie cos w postaci smaru i juz nie hamowało wymieniłem cylinderek odtłusciłem szczeki i bębny i super działa a do odtłuszczania polecam środek z firmy wurt kosztuje pare groszy wiecej ale jest rewelacja pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...